Tri moguća scenarija za završetak sezone

Evropska kuća fudbala je pre par dana obelodanila krajnji rok do kada bi nacionalna takmičenja trebala da se okončaju, a to je 30. jun. Ova odluka ostavlja dosta nedoumica u vezi najprihvatljivijeg modela za završetak nacionalnih prvenstava. Naravno, sve je u velikoj meri determinisano aktuelnim stanjem u vezi sa trajanjem pandemije virusa KOVID-19. Ono što je već sada izvesno, to je da i ako bi se utakmice igrale, na njima sigurno ne bi bilo gledalaca.
Baš kao i svi ostali nacionalni savezi, i Fudbalski savez Srbije nalazi se pred velikom dilemom na koji način okončati takmičenja. Iako još uvek nema zvaničnih informacija iz srpske kuće fudbala, u principu se mogu izdvojiti tri moguće solucije za završetak ove sezone:
1. MOMENTALNI ZAVRŠETAK PRVENSTVA SA TRENUTNIM PORETKOM NA TABELI – To u praksi znači da bi poredak na tabelama uoči prekida sezone bio proglašen konačnim.
2. EKSPRESAN ZAVRŠETAK SEZONE PO INSTRUKCIJAMA UEFA – Prema ovom modelu, sva takmičenja bi se završila u kratkom roku, pri čemu bi se utakmice igrale u režimu sreda-subota. To znači da bi se igralo kao što je predviđeno prvobitnim planom takmičenja.
3. MODEL IZ 1999. GODINE – Poslednja mogućnost je da se “prepiše” recept iz 1999. godine, kada su sva fudbalska takmičenja u zemlji prekinuta usled NATO agresije. U principu, aktuelni poredak na tabeli bio bi proglašen konačnim, s tim što ne bi došlo do ispadanja klubova, već bi se takmičenja dodatno proširila.
Koji god model da se odabere, evidentno je da će ova situacija ostaviti ogromne posledice na fudbalsku igru u čitavom svetu. Igračima je onemogućeno da treniraju, klubovi su u nekoj vrsti “pat pozicije” i pitanje je kako će se sve ovo finansijski odraziti na njih, a publika će u narednom periodu utakmice moći isključivo da prati putem televizijskih prijemnika.
Kako bilo, u ovom trenutku za čovečanstvo je najbitnije da dobije borbu sa ovom pošasti. Ono što je već sada izvesno, to je da život ljudi na čitavoj planeti više neće biti isti kao pre pandemije i da iz ove situacije moramo izvući pouke, kako se ovako nešto ne bi ponovilo u budućnosti

Izvor: FK Sloga Požega