Vanredna situacija u opštini Požega

Predsednik opštine Požega na osnovu člana 39. Stav 5. 3akona o smanjenju rizika od katastrofa i upravljanja vanrednim situacijama („Sl.glasnik RS“ broj 87/2018), a na predlog Opštinskog štaba za vanredne situacije na vanrednoj sednici održanoj dana 5.07.2020.godine u 12 časova, donosi odluku o proglašenju vanredne situacije na teritoriji Opštine Požega.
Proglašava se vanredna situacija na teritoriji opštine Požega zbog epidemiološke situacije nastale ubrzanim širenjem virusa Covid- 19 počev od 06.07.2020. u 06,00 časova.

Predsednik opštine Požega na osnovu člana 38 i 39. Stav 5. Zakona o smanjenju rizika od katastrofa i upravljanja vanrednim situacijama („Sl.glasnik RS“, broj 87/2018), člana 17. Stav 1. Uredbe o sastavu, načinu i organizaciji rada štabova za vanredne situacije („Sl.glasnik RS“, broj 27/2020), a na predlog Opštinskog štaba za vanredne situacije na vanrednoj sednici održanoj 05.07.2020. donosi
N A R E D B U
1. Obavezno je nošenje zaštitnih maski u zatvorenom prostoru (u trgovinskim i drugim objektima, javnim i drugim ustanovama) i na zelenoj pijaci.

2. U ugostiteljskim i sličnim objektima ne mogu se organizovati muzičke, zabavne i druge manifestacije, proslave i porodična okupljanja.

3. Ograničava se radno vreme ugostiteljskih objekata tako da radno vreme može početi najranije u 7 časova a završiti najkasnije do 20.00 časova.

4. Ograničava se broj osoba u trgovinskim i objektima u kojima se pružaju usluge, uključujući i ugostiteljske, na broj kojim se obezbeđuje socijalna distanca od najmanje 2 metra.

5. Obavezno je poštovanje mera iz Uredbe o merama za sprečavanje i suzbijanje zarazne bolesti COVID-19 („Službeni glasnik RS“, br. 66/2020-4) – delatnost u oblasti trgovine na malo i usluge u oblasti ugostiteljstva, koje obuhvataju prodaju hrane i pića, preporuka Instituta za javno zdravlje Srbije „Dr Milan Jovanovil-i Batut“ koje se odnose na predškolske ustanove, škole, fakultete, studentske domove, ponašanje u parkovima, dečjim i sportskim igralištima, izletištima i tokom vežbanja na otvorenom, sport, javni prevoz, ugostiteljske objekte, biblioteke, muzeje, galerije, teretane i fitnes klubove, frizerske salone, kozmetičke salone, pedikir i manikir, masažu i tetovažu , pružanje uslužnih delatnosti u kući ili stanu i drugo, kao i preporuke drugih državnih organa u vezi sa postupanjem u toku epidemije korona virusa.
6. U javnom prevozu (gradski, međugradski i taksi prevoz) obavezno je nošenje zaštitnih maski.
7. Nalaže se vršiocima javnih usluga, organima lokalne samouprave,
javnim preduzećima i ustanovama na teritoriji opštine Požega da  preduzmu mere za zaštitu zaposlenih i organizuju vršenje usluga građanima u skladu sa datim preporukama.

8. Nalaže se pojačano pranje i dezinfekcija javnih prostora.