Turistička organizacija opštine Požega i Sportsko-kulturni centar Požega, a pod pokroviteljstvom opštine Požega uz podršku kompanije „Inmold“ povodom dana državnosti 15. februara svojim sugrađanima poklanjaju monodramu „Miloš Veliki“.
Prvi srpski ustanak i Sretenjski ustav bili su temelji obnavljanja srpske državnosti u novom veku, a građani Srbije 15. i 16. februara obeležavaju Dan državnosti u znak sećanja na navedene povode.
Kako je u jednom od naših sela Gornjoj Dobrinji rođen srpski knez Miloš Obrenović, a koji je nesebično sebe dao, ostao uz svoj narod kada je bilo najteže i koji je mudrom diplomatijom stvorio temelje moderne Srbije, kroz različite aktivnosti i sadržaje zajedničkim trudom na različite načine se trudimo da odamo čast i poštovanje jednoj takvoj osobi!
Tim povodom još jedan događaj u nizu u znak sećanja na kneza Miloša koji će se održati 15. februara, a besplatne karte možete preuzeti u SKC Požega.

„Istorijska monodrama je veoma redak, gotovo nepostojeći žanr u ovo brzo, potrošačko vreme, kada su i komadi i naša sveopšta komunikacija svedeni na instant događaje. Za ovakav tekst bilo je potrebno mnogo istraživačkog rada i truda po arhivima i čitaonicama, kao i da sam pisac ima nešto od epskog karaktera i bude zadojen idejom o pravdi i slobodi. Apelovao bih na mlade pisce da neguju ovaj žanr, jer se od istorije ima šta naučiti“, kaže glumac Aleksandar Dunić, koji i sam rado bira ovakve uloge i napominje da mu je pisac Milovan Vitezović tekst ponudio pre nekoliko godina.

Naslov: Miloš Veliki – knjaz srpski

Autor: Milovan Vitezović

Režija: Aleksandar Sibinović Uloge:

Aleksandar Sibinović Sezona: 1994~95

Datum premijere: 10.03.1995.godine.