Otvaranje kolonije u Prilipcu i dodela književne nagrade “ Despot Stefan Lazarević“. Već 27 godina umetnička kolonija opstaje, pa i ove godine se održava. U crkvi u Prilipcu u tri galerije ima preko 500 slika i skulptura umetnika kolonije. Crkva u Prilipcu je zadužbina Kneza Lazara, sagrađena 15 godina pre Kosovoskog boja. Hram Rođenja Presvete Bogorodice u Prilipcu, mestu na teritoriji opštine Požega, pripada Eparhiji žičkoj Srpske pravoslavne crkve

Godine 1995, ustanovljena je likovna kolonija, od kada se ovde stalno okupljaju umetnici. U svrhu izlaganja slika, deo konaka i zdanja pored ulaza u crkvenu portu obnovom pretvoreni su u male galerije. Crkva sada ima bogatu kolekciju umetničkih slika, oko 500, koja je rado posećena.

Crkvena opština Prilipac, Hram Rođenja Presvete Bogorodice u Prilipcu i Umetnička kolonija „Prilipac” dodeljuju književnu nagradu „Pečat Kneza Lazara”. Prvi dobitnik novoustanovljene nagrade za najbolju knjigu inspirisanu duhovnošću i objavljenu između dva praznika Male Gospojine, odnosno dve hramovne slave i dva saziva umetničke kolonije „Prilipac” je Ljiljana Habjanović Đurović, za knjigu „Svih žalosnih radost”. Nagrada je dobitnici uručena u konaku Hrama Rođenja Presvete Bogorodice u Prilipcu, tokom trajanja 11. saziva Umetničke kolonije „Prilipac”, odnosno na Krstovdan, 27. septembra 2005.

Izvor: „Kolonija Prilipac“, Wikipadija